Kronologija

Kronologija odnosa izmedju Claims Conference – World Jewish Restitution Organization i Republike Hrvatske u pogledu opljačkanih umjetnina i kulturnih dobara


1998 2000 2005 2009 2013 2015 2018 20192020 2021 20222023

1998:

Republika Hrvatska sudjeluje na Washingtonskoj konferenciji o imovini iz razdoblja holokausta 1998. i podržava načela Washingtonske konferencije o umjetninama opljacknim od strane Nacista.

U priopćenju hrvatskog izaslanstva posebno se spominje važnost arhivske dokumentacije “Povjerenstva za prikupljanje i zaštitu spomenika kulture i starina” poznate kao KOMZA kao glavne specifične informacije o predmetima od umjetničkog značaja koji su dostavljeni ustanovama od 1945. do 1949. godine. i nacionalizirana (rasprodjela pokretnih umjetnina među privatnim osobama nije popraćena detaljnim zapisima i teže je ući u trag). Vidi https://fcit.usf.edu/holocaust/resource/assets/index.HTM , Poglavlje 3, Izjave  Delegacije, str.89-98.

2000:

Republika Hrvatska sudjeluje na Forumu u Vilniusu o opljačkanim kulturnim dobrima iz razdoblja Holokausta i prihvaća Deklaraciju Vilnius Foruma.

2005:

Republika Hrvatska postaje članica Radne skupine za međunarodnu suradnju na obrazovanju, sjećanju i istraživanju Holokausta (danas International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA https://holocaustremembrance.com/world-remembers-holocaust).

2009:

Republika Hrvatska sudjeluje na Praškoj konferenciji o imovini iz razdoblja Holokausta i prihvaća Terezinsku deklaraciju (https://www.state.gov/prague-holocaust-era-assets-conference-terezin-declaration/ ).

[Hrvatska je također potpisnica Etičkog kodeksa Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM) te je sudjelovala u relevantnim rezolucijama Vijeća Europe i Europske unije].

2013:

Nakon Terezinske deklaracije, European Shoah Legacy Institute (ESLI) sponzorira radionicu u Zagrebu kao dio svog Programa obuke za istraživanje provenijencije. Ovim upravlja i velikim dijelom financira Claims Conference-WJRO.

Suvoditelji Radionice su Ministarstvo kulture RH, Hrvatski državni arhiv, Muzejski dokumentacijski centar, Spomen područje Jasenovac i organizacija Documenta—Centar za suočavanje s prošlošću. Konkretno, Hrvatski državni arhiv daje podatke o relevantnim zbirkama koje sadrže dokumentaciju o ratnoj pljački i poslijeratnom raspolaganju plodovima pljačke pod ustaškom vlašću, posebice dokumentaciju PONOVE, agencije koja je sustavno raspolagala opljačkanom židovskom imovinom.

Claims Conference-WJRO posrednik je u sporazumu između Nacionalne i Sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Nacionalne knjižnice Izraela o pregledu knjiga i arhiva Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji su na hebrejskom ili drugim židovskim jezicima.

2015:

Claims Conference-WJRO dogovara s Nacionalnom knjižnicom Izraela i Židovskom zajednicom Zagreb oko 7000 knjiga koje je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu prethodno predala Židovskoj općini Zagreb da budu katalogizirane uz ispitivanje oznaka koje bi mogle biti relevantan za porijeklo svezaka. Nacionalna knjižnica Izraela i Židovska zajednica Zagreb završavaju ovaj posao krajem 2017. (https://art.claimscon.org/work-provenance-research-archives/judaica/zagreb/ )

2018:

Projekt TransCultAA: Prijenos kulturnih objekata u regiji Alpe Adria u 20. stoljeću započeo je u okviru HERA-Humanities in the European Research Area (financira Europska komisija – vidi www.transcultaa.eu ). Projekt je vrlo relevantan za zabrinutost Claims Conference-WJRO vezano uz kulturna dobra u Hrvatskoj i drugim zemljama sudionicama, a Claims Conference-WJRO aktivno sudjeluje na sastancima vezanim za projekt.

2019:

U skladu s Hrvatskim propisima o oslobadjanju arhivske građe nakon određenog vremena, Ministarstvo kulture RH otvara evidenciju “Povjerenstva za prikupljanje i zaštitu spomenika kulture i starina” KOMZA.

 Istraživači provenijencije Strossmayerove galerije snimaju zapise prije nego što budu ustupljeni Hrvatskom državnom arhivu.

2020:

Claims Conference-WJRO sklapa ugovor s dr. Naidom-Michal Brandl sa Sveučilišta u Zagrebu za prve mjesece 2020. da sastavi povijesnu analizu o tome što sadrzavaju ti arhivski zapisi, da li iz KOMZA-e pod komunistima ili na neki drugi način, te da sastavi popis imena izvornih židovskih pojedinačnih i organizacijskih vlasnika predmeta koji su podijeljeni nakon rata.

U Veljači 2020. Hrvatsko Ministarstvo kulture pristaje na sastanak s Wesleyjem Fisherom i Ivicom Ceresnjesom iz Claims Conference-WJRO i Anne Webber iz Komisije za opljačkanu umjetnost u Europi  (članica Vijeća WJRO) radi tehničke rasprave o tome kako bi se najbolje mogla voditi potraživanja. Sastanak se odgađa zbog pandemije COVID-19, potresa u Zagrebu i neizvjesnosti oko izbora koji će se održati na ljeto.

2021:

U svibnju 2021. Ministarstvo kulture potvrđuje preko Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu da će se tehnička rasprava održati kasnije tog mjeseca. No, naknadno Ministarstvo odgađa raspravu na neodređeno vrijeme.

2022:

WJRO izdaje izvješće o Povratu pokretne imovine u Hrvatskoj dr. Naide-Michal Brandl u suradnji s Ministarstvom kulture RH.

2023:

Republika Hrvatska postat će predsjednica Međunarodne Alijanse za Sjećanje na Holokaust (IHRA), koja ujedinjuje predstavnike trideset i pet vlada kao i stručnjake za jačanje, unapređenje i promicanje obrazovanja, istraživanja i sjećanja na Holokaust te pridržavanje obveza prema Stockholmskoj Deklaraciji 2000.